Naar de inhoud
7 juni 2022

Kaartspel Triple-C

Bij ieder gesprek dat ze voeren, gebruiken Sylvester en Bea het nieuwe Triple-C kaartspel. Dit kaartspel is ontwikkeld door de coaches educatie van ASVZ in samenwerking met de Triple-C Werkplaats. ‘Het kaartspel is een handig hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan over de behoeften van de cliënt.’

“We gebruiken het kaartspel op onze eigen manier”, vertelt Bea, persoonlijk begeleider van Sylvester. Bea legt per kleur stapeltjes kaarten neer. Elke kleur staat voor een behoefte uit de behoeftencirkel van Triple-C. Sylvester kiest het stapeltje rood dat gaat over ‘fysieke behoeften’. Hij neemt de kaartjes met daarop: ‘begeleider luistert en helpt’, ‘een eigen plek’, ‘herkennen wat er gaat gebeuren’ en ‘goed voelen’. Daarover gaan Bea en Sylvester met elkaar in gesprek.

Vertrouwen
Het Triple-C kaartspel is gemaakt door de coaches educatie van ASVZ in samenwerking met de Triple-C Werkplaats. Dit kaartspel ondersteunt het gesprek met elkaar. Over wat een cliënt belangrijk vindt en nodig heeft van de begeleiders. Door zo’n gesprek leer je elkaar beter kennen en begrijpen. En het kan stress, boosheid en verdriet verminderen. En geeft meer vertrouwen. Op die manier past het bij het behandelmodel Triple-C waarin menselijke behoeften centraal staan.

Druk in het hoofd
“Het Triple-C kaartspel is een goed hulpmiddel voor ons gesprek”, vertelt Bea. “Vooral als Sylvester drukte in zijn hoofd ervaart. Dat gebeurt als zijn dagprogramma te vol en onoverzichtelijk is.” Bea vindt het prettig dat je het kaartspel flexibel en laagdrempelig kunt gebruiken en er geen moeilijke handleiding bij zit. “Je kunt het eigenlijk niet fout doen. Het belangrijkste is dat de kaarten handvatten geven voor het gesprek en dat het helpt om de werkelijkheid te kaderen en overzichtelijk te maken voor Sylvester.” En niet alleen bij Sylvester werkt dit goed, ook bij andere cliënten.

Minder onrust
‘Tijd voor jezelf’ staat er op het kaartje dat Sylvester heeft gekozen. “Vooral op mijn kamer heb ik tijd voor mezelf. Dan ben ik bezig met mijn hobby’s. De drukte in mijn hoofd wordt daardoor minder. De begeleiding komt dan af en toe kijken hoe het gaat.” Het kaartje dat is besproken, gaat terug op de stapel. De volgende is ‘herkennen wat er gaat gebeuren’. Sylvester: “Het is voor mij fijner als ik niet te lang van te voren weet wat er gaat gebeuren. Anders word ik onrustig. Met mijn verjaardag kan dat niet anders. Want ik weet dat die op 22 mei is. We hebben een afkruiskalender opgehangen, zodat ik kan zien over hoeveel dagen ik jarig ben. Dat geeft me rust.”

Zitten en praten
Het laatste kaartje is ‘begeleider luistert en helpt’. “Als ik ergens mee zit dan helpt Bea mij”, zegt Sylvester. Bea vult aan: “Sylvester komt niet altijd om hulp vragen. Maar ik ken hem nu goed genoeg om te merken wanneer een gesprek nodig is. Dan gaan we samen even zitten om te praten met hulp van dit kaartspel.”

Meer weten
Het kaartspel kost 25 euro. Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met het Triple-C kaartspel? Of wil je meer weten? Stuur dan een mail naar triplecspel@asvz.nl