Naar de inhoud
18 december 2023

‘Hier kan ik bouwen’

Hamza vindt het interview spannend en wil in het begin niet. Hij loopt weer naar zijn kamer. Na wat rust, komt hij terug. “Waar zullen we gaan zitten?,” vraagt hij. Buiten in de tuin is een lekkere plek. Hamza woont vanaf 2019 in Very Intensive Care (VIC)-woning van ASVZ. De woning waar hij woont doet mee aan het project Pro.

“Vroeger werd ik overal weggestuurd,” vertelt Hamza, “ik heb op veel plekken gewoond. Ook in de gevangenis. Dan kwamen ze me soms met vier politiebusjes ophalen. Dat is geen goed leven. Je hebt helemaal niets.”

Uitstoting voorkomen

In het kader van het Project Pro kwam Hamza terecht in deze De VIC-woning van ASVZ. Bij Pro gaat het om cliënten die zijn opgegroeid in een omgeving waarin de licht verstandelijke beperking niet of laat is onderkend en bij wie bijkomende stoornissen niet goed zijn behandeld. De omgeving sloot lange tijd niet aan bij wat de cliënten nodig hadden, wat tot uiting kwam in ernstig probleemgedrag. Met uitstoting tot gevolg: de cliënt moest weg. Pro spreekt van uitstoting als agressie de aanleiding is voor overplaatsing naar een andere instelling en als deze overplaatsing het initiatief is van de zorginstelling en niet van de cliënt zelf.

Doel van Pro is om dit te voorkomen. Vierentwintig cliënten krijgen begeleiding vanuit Pro bij drie organisaties: ASVZ, Pluryn en Trajectum. Ze werken vanuit de gezamenlijke visie van onvoorwaardelijke en menswaardige zorg. Iedere organisatie gebruikt zijn eigen methoden. Bij ASVZ is dat Triple-C

Geen verveling

“Vooruit gaan, daar gaat het om hier,” vervolgt Hamza, “het is nu stabiel voor mij. Ik word niet weggestuurd. Twee begeleiders zijn altijd aanwezig. Ze houden alles een beetje in de gaten. De begeleiders begrijpen en helpen mij ook. Bij andere instellingen met andere regels was het niet goed. Daar zat ik meestal op mijn kamer of werd ik in de isoleer gegooid. Ik kreeg veel medicijnen om rustig te blijven. Toen woog ik 110 kilo. Door de medicijnen en omdat ik bijna geen beweging had omdat ik de hele dag op mijn kamer zat. En wat ga je doen als je je verveelt? Eten!”

Toekomst

“Alle kilo’s ben ik hier kwijtgeraakt. Omdat we veel doen. Ik ga naar de dagbesteding ‘recycle’, waar we spullen uit elkaar halen zodat ze onderdelen opnieuw kunnen gebruiken. Ik fiets naar de dagbesteding en terug. Dat heb ik nooit gehad. We gaan hier ook twee keer per week met zijn allen fitnessen. We doen boodschappen, we wandelen samen en gaan zwemmen als het lekker weer is. Dat is heel anders dan vroeger. Toen was het alleen maar medicijnen geven en opsluiten. De geiten hier in de kinderboerderij hebben een beter leven en meer ruimte. Mijn belangrijkste plan voor de toekomst is om vooruit te blijven gaan. En dan zien we verder wel.”